Skip to main content

Nieuws

Blijf op de hoogte van EVBalans

Slaap lekker

Slaap lekker

Gepubliceerd: 20 juni 2022
7 tips van Elly om beter te slapen

1. Houd vaste tijden aan voor opstaan en gaan slapen. Als je steeds op wisselende tijden gaat slapen kan je biologische klok in de war raken.

2. Vermijd indrukken met teveel prikkels voor je gaat slapen, zoals computerwerk of televisiekijken.

3. Doe een korte opmerkzame wandeling door je huis. Wandel langzaam en met aandacht terwijl je alle sensaties opmerkt in je lichaam. Neem hiervoor 5 tot 10 minuten de tijd.

4. Neem voor je naar je slaapkamer gaat eenvoudige een korte meditatie. Zet de televisie, radio en telefoon uit. Blijf rustig op de bank zitten en sluit je ogen. Adem in en uit door je neus en blijf je focussen op de neusademhaling. Hoe vaker je dit doet hoe gemakkelijker dit gaat.

5. Wanneer je in bed ligt doe dan Doe voor het slapen de bodyscan. Bewust met de aandacht langs van je voeten, onder benen, knieën enz. omhoog, heel rustig en je haalt adem door je neus.

6.Voel hoe je in- en uitademt als je in bed ligt. Probeer een tijdje je gedachten bij je ademhaling te houden in plaats van proberen in slaap te vallen. Tel steeds het aantal keren dat je uitademt tot 10. Begin weer opnieuw als je in gedachten afdwaalt.

7.Als je in bed ligt en je ergens zorgen over maakt, al is het over dat je niet in slaap kunt komen, accepteer deze gedachten dan. Als je ertegen vecht worden gedachten en de bijbehorende onrust alleen maar sterker. Merk de gedachten op en leidt je aandacht rustig en vriendelijk terug naar het gevoel van je ademhaling. Te focussen op je neusademhaling is hier bij een goed hulpmiddel.

Als je je zorgen maakt over het feit dat je te weinig of slecht slaapt kom je in een vicieuze cirkel terecht. Alles wat je probeert te onderdrukken wordt sterker en meer aanwezig.

Coachsessies en/of workshop op maat?

Particulieren kunnen losse wandelcoach sessies met EVBalans plannen. Tarief €75,- / uur.

Ben je werkgever/ondernemer, wil je losse coachsessies of een workshop op maat?