Skip to main content

Nieuws

Blijf op de hoogte van EVBalans

Ben jij ook overprikkeld?

Ben jij ook overprikkeld?

Gepubliceerd: 14 november 2022
Voelen in plaats van denken, wat heb ik nodig!

Mensen die last van hebben overspannenheid of burn-out zijn vaak een grote gevoeligheid voor prikkels. Prikkels van buitenaf zoals: geluiden, licht, geuren, verschillende smaakjes, trilling, gevoelig voor temperatuur, te koud, te warm en interne overprikkeling zoals: verschillende emoties, gevoelens, pijn en zelfs gedachten. Alles wat er maar met jouw zintuigen kunt worden waargenomen.

Jouw spreekwoordelijke emmer vol en loopt met elke druppel over. En we krijgen enorm veel prikkels per dag te verwerken.  Uit onderzoek blijkt: gemiddeld zo’n 11 miljoen per seconde. Gelukkig hebben wij een filter en die laat veel minder prikkels door, ongeveer 0,0003% van deze prikkels komen wel bij ons binnen.  Deze prikkels komen bewust bij je binnen en nemen wij op met ons bewustzijn.

Er is een extra grote alertheid bij stress zodat ons brein prikkels bij die stress sneller als ‘gevaar’ aanmerkt. Als het gevaar wat overleefd moet worden. Ons brein is namelijk niet zo snel mee ontwikkeld dan als onze omgeving. 20 jaar geleden kregen wij maar 20x zo weinig prikkels te verwerken. Geen wonder dat er zoveel mensen stress ervaren en hierdoor in een negatieve spiraal van enorme stress terecht komen.

Daarnaast is niet bij iedereen het filter even sterk ontwikkeld. Mensen die bijvoorbeeld hoog sensitief zijn, hebben van nature al een grotere gevoeligheid voor prikkels. En misschien wist jij het niet maar één op de vijf mensen hoog sensitief, daardoor is de kans aanwezig dat jij ook hoog sensitief bent en dat jij gevoeliger zenuwstelsel hebt en prikkels hierdoor minder goed verwerkt worden.

Toen ik in 2010 zelf op de rand van een burn-out belandde ik weinig of geen prikkels van geluid en licht kon verdragen zonder dat de emoties alle kanten op vlogen, snapte ik pas waarom mijn collega de muziek altijd zachter zette en het ‘gejank’ vond. Zij was erg hoog sensitieve en had veel moeite om de prikkels van geluid om haar heen.

Prikkels verminderen
Bij gevoelig zijn bij prikkels is een(tijdelijke) bescherming en vermijding een goed idee. Oordoppen in op het werk, sportschool en bij boodschappen doen. Ik droeg en draag (nu nog steeds) vaak een zonnebril en bracht veel meer tijd buiten in de natuur de door.

Het is intussen wetenschappelijk bewezen dat wandelen in de natuur het brein tot rust brengt en stress vermindert. Een combinatie en beweging, minder prikkels doet de rest o. In ieder geval voor een beetje. Het is nog niet genoeg wan wanneer je batterij leeg is moet die eerst weer opgeladen worden.

Het komt weer goed
Wanneer jij je lichaam weer in de ruststand brengt en de stress aanpakt, dan neemt in de loop van de tijd die overprikkel gevoeligheid ook af. Er is een te lange periode van stress geweest en jouw lichaam geeft een duidelijk signaal af. STOP!!

Leren te luisteren naar jouw grenzen is één van de belangrijkste dingen om te herstellen én een tweede keer te voorkomen. Gaan voelen wat jij en jouw lijf nodig hebben en niet denken wat er nodig is. VOELEN.

Accepteren
Door te voelen naar wat jij nodig hebt en daar na te luisteren is het allerbelangrijkste. Accepteren dat jij die rust nodig hebt. Het leren luisteren signalen die jou lichaam afgeeft. Dit is een proces wat tijd nodig heeft en in fases verloopt. En dat zal gaan met twee stappen vooruit en weer een terug. Deze fases heb ik in de loop der jaren op basis van studie en mijn eigen ervaring heel duidelijk in kaart gekregen en ik gebuik deze bij begeleiding volg ik ook van mijn mensen. Maar het blijft jouw proces, want ieder mens is weer anders. Jij moet blijven voelen wat jij nodig hebt,. Ik ben de spiegel, ik geef je tools maar de kracht en het antwoord zit in jou. Maar 1 ding is heel zeker, hulp is bij overspannenheid en burn-out erg van belang.

Hulp vragen is niet altijd makkelijk. Vooral omdat je dan moet toegeven dat er iets aan de hand is. Eerst maar eens aan jezelf en daarna aan je omgeving. Maar draai dit is om, wanneer mensen jou in deze situatie om hulp vragen, wat doe jij dan?? Hulp vragen is de eerste belangrijke stap om te gaan herstellen.

Graag nodig ik jou uit voor een vrijblijvende kennismaking. In dit gesprek wandelen wij samen en luister ik naar waar jij staat, wat heb jij nodig. Het gaat om jou!!

Coachsessies en/of workshop op maat?

Particulieren kunnen losse wandelcoach sessies met EVBalans plannen. Tarief €75,- / uur.

Ben je werkgever/ondernemer, wil je losse coachsessies of een workshop op maat?