Skip to main content

Nieuws

Blijf op de hoogte van EVBalans

Familieopstelling met poppetjes

Familieopstelling met poppetjes

Gepubliceerd: 27 november 2022
Individuele opstellingen (opstelling zonder representanten)
Afgelopen donderdag weer mooi voor iemand inzichtelijk gemaakt door het opstellen met poppetjes.
 

In een individuele opstelling gebeurd hetzelfde dan in een groepsopstelling alleen zijn er nu geen representanten maar poppetjes of andere voorwerpen Maar de poppetjes laten hetzelfde zien. Het maakt de onbewuste onderstroom zichtbaar en laat  zien wat de mogelijke oorzaken zijn van bepaalde problemen, patronen of gedrag.

Deze vorm van opstellen is zonder representanten. In plaats daarvan maken we gebruik van poppetjes of andere voorwerpen om personen of aspecten uit het systeem te representeren. Deze kunnen niet ondervraagd worden natuurlijk, maar de begeleider kan wel invoelen op de verschillende plekken van de opstelling.

Bij individuele opstelling zien we eerst welk innerlijk beeld de cliënt heeft over zichzelf en de familie, dit is namelijk wat hij of zij neerzet. De cliënt kan op een afstandje kijken naar het geheel. Vervolgens stelt de begeleider vragen aan de cliënt over wat er wordt waargenomen en worden er interventies gedaan, net als bij een opstelling met representanten.

Voor sommige mensen voelt het veiliger om individueel een familieopstelling te doen. Zeker wanneer er onderwerpen spelen die gepaard gaan met schaamte, schuld of onveiligheid.  Er is geen interactie met andere mensen en de opstelling blijft meer op afstand, zonder dat het aan waarde afneemt.

Naast poppetjes kan er ook gewerkt worden met vloerankers.

Vloerankers zijn vaak A4’tjes of kussens op de grond waar je op kan staan om in te voelen. Perfect om te gebruiken bij het maken van keuzes of het onderzoeken van je eigen verlangen en weg die je wilt ingaan.

Door iemand bijvoorbeeld zelf de huidige situatie op te stellen en daarna de gewenste situatie.
Laten invoelen, waar sta je nu, wat blokkeert je en wat heb jij nodig om in de gewenste situatie komen.
 
In korte tijd komen veel inzichten waar ik samen met de client de komende tijd aan ga werken.
 
Voor wie of wat werkt dit:
Kun je slecht nee zeggen, hang je vaak de clown uit of ben je meestal degene die alles regelt? Familieopstellingen kunnen inzichtelijk maken hoe dat komt en je helpen inzicht te krijgen in je relaties. Ik help jou graag hiermee .
 
Maar wat is nu een familieopstelling?
Wat is een familieopstelling eigenlijk? Bij een klassieke familieopstelling, zoals eind vorige eeuw uitgedacht door de Duitse psychotherapeut Bert Hellinger, zet iemand in een therapeutische sessie personen die zijn familieleden moeten voorstellen en zichzelf neer in een "tableau vivant", tafelopstelling
 
Hierdoor kunnen er nieuwe inzichten ontstaan over bepaalde patronen, en niet direct zichtbare verhoudingen en knelpunten tussen personen opeens zichtbaar en voelbaar worden.
En door dingen te verschuiven in de opstelling, kunnen de verhoudingen veranderen, oude wonden helen en openingen ontstaan naar een andere toekomst.
Voor deelnemers is het vaak een intense ervaring.
 
In relaties tussen mensen gaat het eigenlijk altijd om de balans tussen geven en ontvangen. ‘Als die balans goed is en er is wederzijdse belangstelling, dan geeft een relatie je energie. Maar heb je het idee dat jij altijd meer geeft dan krijgt, dan gaat dat op den duur schuren.’
 
Wil jij ook een 1 op 1 opstelling maak dan eens vrijblijvend een kennismakings afspraak in, er zijn in december nog enkele plaatsen vrij in mijn agenda.
 
Je kan contact opnemen met de via de onderstaande link, of bellen dat gaat vaak sneller....

Coachsessies en/of workshop op maat?

Particulieren kunnen losse wandelcoach sessies met EVBalans plannen. Tarief €75,- / uur.

Ben je werkgever/ondernemer, wil je losse coachsessies of een workshop op maat?